Home » D:News » Campul magnetic martian a fost distrus de asteroizi gigantici

Campul magnetic martian a fost distrus de asteroizi gigantici

Campul magnetic martian a fost distrus de asteroizi gigantici
Publicat: 20.11.2008
In urma cu aproximativ 4,2 miliarde de ani, mai multi asteroizi de dimensiuni uriase au lovit Marte cu o asemenea forta incat au distrus intregul camp magnetic al planetei, se arata intr-un studiu citat de MSNBC.

Stravechea Planeta Rosie se asemana, din multe puncte de vedere, cu Pamantul in prima perioada a existentei sale. O masa lichida de roca si metale crease un dinam magnetic capabil sa protejeze suprafata planetei si atmosfera acesteia de puternicele radiatii cosmice.

In acele momente, in jur de 20 de asteroizi cu diametrul cuprins intre 200 si 500 de kilometri, au izbit planeta lasand cratere uriase, vizibile si astazi. In comparatie, asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor, se estimeaza ca nu ar fi avut mai mult de 10 kilometri in diametru.

„Aceste corpuri erau enorme. Unul dintre cele mai mari a lasat un crater cu un diametru de aproximativ 3000 de kilometri. Se estimeaza ca in acel moment, asteroidul ar fi injectat in Marte aproximativ un milion de miliarde de megatone de energie, echivalentul a 10 milioane de miliarde de bombe de la Hiroshima. Caldura a traversat planeta sub forma unei unde de soc, impiedicand continuitatea campului magnetic. Atunci cand lucrurile s-au linistit nu mai exista suficienta energie pentru a reporni dinamul magnetic”, sustine James Roberts de la Universitatea din California.

„Pamantul a primit, probabil, acelasi tratament, dar in acest caz este vorba de dimensiuni. Terra este mai mare decat Marte si inmagazina de peste 10 ori mai multa energie. De asemenea, se poate afirma ca Planeta Rosie este mult mai fragila decat vigurosul Pamant”, concluzioneaza acelasi James Roberts.

Sursa:MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase