Home » D:News » Oamenii pot alerga 100 de metri in mai putin de 9,5 secunde

Oamenii pot alerga 100 de metri in mai putin de 9,5 secunde

Oamenii pot alerga 100 de metri in mai putin de 9,5 secunde
Publicat: 28.11.2008
Oamenii pot depasi recordul de 9,5 secunde la sprintul pe distanta de 100 de metri, urmand modelul animalelor care si-au atins deja limitele de viteza, se arata intr-un studiu elaborat de cercetatorii de Universitatea Stanford, Statele Unite ale Americii.

Daca rezultatele studiului se dovedesc adevarate, inseamna ca in viitor un atlet va fi capabil sa spulbere recordul mondial de 9,69 de secunde obtinut de jamaicanul Usain Bolt in cadrul Olimpiadei de la Beijing, si sa atinga un timp aflat sub bariera de 9,5 secunde.

Maratonistul Mark Denny, cercetator in cadrul universitatii americane, si-a inceput studiul cu intentia de a afla limitele vitezei pe care o poate atinge un om. Urmarind intrecerile atletice din ultimii ani, acesta a concluzionat ca omul nu a ajuns inca la maximul de viteza pe care il poate atinge. Denny sustine ca atletii care concureaza in spectaculoasa cursa de 100 de metri pot atinge, intr-o buna zi, recordul de 9,48 de secunde, in timp de femeile pot acoperi aceeasi distanta in 10,19 secunde. In acelasi timp, un maratonist poate parcurge distanta de 42,195 kilometri cu un timp mai bun cu peste 4,23 de minute, iar atletele care concureaza in aceeasi proba isi pot imbunatati performantele cu peste 3 minute.

O monitorizare a curselor hipice si a celor de ogari a demonstrat faptul ca animalele nu si-au imbunatatit performantele de-a lungul timpului, ceea ce inseamna ca acestea si-au atins deja limitele. Desi profesorul nu a identificat aspectele fiziologice care reduc performantele atletilor, acesta este convins ca viitorul nu va intarzia sa aduca noi medalii si recorduri in cursele de viteza.

Sursa: TheTelegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase