Home » D:News » Savantii francezi vor clona trufele negre

Savantii francezi vor clona trufele negre

Savantii francezi vor clona trufele negre
Publicat: 05.12.2008
Cercetatorii francezi au raspuns solicitarii duble venite din partea ecologistilor si gurmanzilor din Franta, care isi doresc pe de o parte cresterea productiei de trufe coroborata cu protejarea pe viitor a acestor ciuperci rare. Primele vizate pentru clonare sunt cele mai scumpe, renumitele trufe negre diamant sau trufe Perigord, care ajung frecvent la pretul de 1 800 euro pe kilogram.

Franta producea la inceputul secolului XX circa 1 000 tone de trufe Perigord pe an. In ultimii ani, productia de trufe a scazut la doar 40-50 tone.
Aceasta situatie i-a determinat pe producatorii din regiunea Coreze sa ceara ajutorul geneticienilor francezi. Eforturile cautatorilor de trufe s-au concretizat prin semnarea unui proiect pe trei ani cu Delpeyrat, liderul de piata al productiei de trufe din Franta in ultimii 200 ani.
Proiectul va urmari in prima faza studierea conditiilor oferite de sol, clima si copaci, care asigura gustul particular al trufelor. Apoi se va trece la cultivarea trufelor clonate in conditii speciale timp de un an de zile, perioda in care trufele se vor forma. In final, vor fi plantate in paduri pentru a se matura normal.
“Suntem oricum in pericol, mi-e teama ca tradita noastra streveche de cautatori de trufe, va disparea curand. Sunt din ce in ce mai putini oameni care vor sa caute sau sa cultive trufe.Tinerii de astazi prefera sa manance cereale si produse fast food, in detrimentul gastronomiei noastre delicioase”, declara Jaques Pebeyre, unul dintre cei mai celebri “truffeuri” din Franta.

Sursa : Telegraph

 
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase