Home » D:News » De ce trecutul ni se pare mai bun ca prezentul?

De ce trecutul ni se pare mai bun ca prezentul?

De ce trecutul ni se pare mai bun ca prezentul?
Publicat: 19.12.2008
„Pe vremea mea, copiii isi respectau parintii, nivelul criminalitatii era foarte scazut iar lumea intreaga era un loc mult mai bun decat este acum”, sunt doar cateva din replicile pe care obisnuim sa le auzim de la cei varstnici. Dar, oare, chiar asa a fost?

Un studiu publicat in prestigioasa revista britanica de specialitate, Psychological Science, demonstreaza faptul ca majoritatea pensionarilor tinde sa prezinte trecutul in culori cat mai roz fapt care, in opinia cercetatorilor, nu reprezinta altceva decat o filtrare involuntara a amintirilor rele in favoarea celor bune.

Testele oamenilor de stiinta au avut in prim-plan doua grupuri de adulti, unul cu o medie de varsta in jurul varstei de 20 de ani si unul cu o medie de circa 70 de ani. Participantilor la experiment li s-a cerut sa vizioneze mai multe fotografii, cele mai multe continand imagini ale unor obiecte comune, dar si unele in care apareau imagini socante. Dupa doar o jumatate de ora de la incheierea experimentului, persoanele in varsta uitasera, in cea mai mare parte, imaginile neplacute.

Studiul sustine ca, in cazul batranilor, exista o legatura mult mai puternica intre partea emotionala a creierului si cortexul frontal, ceea ce permite o gandire abstracta care sa inlature amintirile neplacute.

Sursa:DailyMail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase