Home » D:News » Oamenii inca simt placere cand tortureaza

Oamenii inca simt placere cand tortureaza

Oamenii inca simt placere cand tortureaza
Publicat: 22.12.2008
La zeci de ani de la controversatul experiment cunoscut specialistilor sub denumirea de “Testul Milgram”, cercetatorii au avut surpriza sa descopere ca oamenii de rand inca doresc sa provoace durere altor oameni, atunci cand acest lucru le este ordonat de o persoana autoritara.

Cercetatorii din cadrul American Psichology Association au repetat faimosul “Test Milgram” cu o serie de voluntari carora li s-a cerut sa administreze un soc electric altor voluntari. Spre surprinderea cercetatorilor, chiar daca voluntarii cobai prezentau deja grimase de durere, nu mai putin de 70% din voluntarii tortionari nu doreau sa se opreasca din torturarea lor, ci se pregateau chiar sa cresca intensitatea socurilor electrice. Acest aspect lamureste partial motivele pentru care oamenii obisnuiti sunt capabili de cele mai groaznice atrocitati.
 
In cadrul primului experiment de acest gen, derulat in anul 1963 sub indrumarea profesorului Stanley Milgram din cadrul Universitatii Yale, acesta a descoperit cu stupoare porniri sadic-inexplicabile in cadrul tuturor voluntarilor care trebuiau sa administreze socuri electrice colegilor lor.
In situatia reeditarii experimentului din 1963, vasta majoritate a celor 29 de barbati si 41 de femei a dorit sa continue administrarea de socuri dureroase, chiar daca erau constienti ca prin acest gest provoaca durere altor fiinte omenesti.

“Rezultatele descoperite sunt surprinzatoare ridicand numeroase semne de intrebare asupra sanatatii mentale, precum si in cazul valorilor morale a oamenilor obisnuiti in jurul carora traim. Omul de rand tinde sa se identifice puternic cu eperimentatorul, in acelasi timp isi doreste sa detina puterea si controlul, fiind totodata extrem de obedient in fata unei forme de autoritate, respectand fidel ordinele primite la la acesta”, concluzioneaza dr. Abigail San.

Sursa : BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase