Home » D:News » Dinozaurii masculi tineau loc de mame

Dinozaurii masculi tineau loc de mame

Dinozaurii masculi tineau loc de mame
Publicat: 23.12.2008
In familiile dinozaurilor carnivori, masculii erau cei care ingrijeau ouale, chiar si ale mai multor femele odata, in timp ce acestea din urma plecau la vantoare, se arata intr-un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Alberta, Canada.

Analiza mai multor fosile de dinozauri a demonstrat ca acestia avea puternice trasaturi aviare, incluzand aici penele si chiar capacitatea de a zbura. De asemenea, in cazul pasarilor, implicarea masculilor in ocrotirea oualelor si puilor ocupa un procent de 90% dintre specii, fata de numai cele 5% dintre mamifere care manifesta acelasi comportament.

„Rezultatele sunt remarcabile, desi nu putem spune ca sunt suprinzatoare, avand in vedere caracteristicile asemanatoare dintre pasari si dinozaurii carnivori, caracteristici care erau deja cunoscute. Descoperirea noastra este doar o piesa din puzzle-ul evolutiei pasarilor din dinozauri”, afirma Darla Zelenitsky, unul dintre coautori studiului.

Fosilele descoperite intaresc opinia cercetatorilor canadieni, toata fosilele descoperite desupra cuiburilor preistorice apartinand masculilor. De asemenea, paleontologii nu au reusit sa identifice la femele de dinozauri carnivori oasele specifice femelelor de pasari care clocesc ouale.

Sursa: FoxNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase