Home » D:News » 2009 va fi unul dintre cei mai fierbinti ani din istorie

2009 va fi unul dintre cei mai fierbinti ani din istorie

2009 va fi unul dintre cei mai fierbinti ani din istorie
Publicat: 06.01.2009
Expertii climatologi britanici ne avertizeaza ca anul 2009 va fi cel mai cald din ultimii cinci ani. In ciuda efectului de racire al climei mondiale desfasurat in Oceanul Pacific si denumit La Nina, cercetatorii au dedus ca in decursul acestui an media temperaturii mondiale va creste cu 0’4 grade Celsius.

Conform expertilor climatologi din cadrul Met Office Hadley Center, anul 2009 este primul dintr-o serie de ani in care vom fi martori ai unor ani cu veri de-a dreptul tropicale. Cel mai cald an inregistrat pana in prezent a fost 1998, ocazie cu care temperatura medie  globala a fost de 14’52 grade Celsius, comparativ cu perioada 1961-1990, cand temperatura medie nu a depasit 14 grade Celsius. Caldura excesiva din decursul acestui an va fi provocata in mare parte de influenta lui El Nino, un fenomen anormal de incalzire al apelor de suprafata din estul Oceanului Pacific. Anul acesta fenomenul El Nino va fi mai pronuntat decat fenomenul de racire prin contrapondere denumit La Nina.

“Fenomene precum El Nino si La Nina au o influenta hotaratoare asupra temperaturii globale. O incalzire a climei pana la niveluri record se va inregistra intotdeauna chiar in urma aparitiei unui fenomen El Nino de intensitate medie”, declara profesorul Chris Forland din cadrul Met Office Hadley Center.

Sursa : Reuters
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase