Home » D:News » SMS-urile ar putea salva limbile de la disparitie

SMS-urile ar putea salva limbile de la disparitie

SMS-urile ar putea salva limbile de la disparitie
Publicat: 06.01.2009
Cercetatorii lingvisti se intreaba ce sanse de supravietuire au limbile care reprezinta culturi minoritare intr-o epoca a tehnologiei in care sunt uzitate doar anumite idiomuri.

Mesajele telefonice de tip SMS reprezinta una dintre cele mai ieftine metode de comunicare, in vreme ce telefonia mobila este un mediu universal de comunicatie, a carei popularitate o depaseste cu mult pe cea a Internetului. Companiile care produc telefoanele mobile au declarat ca pana in prezent au creat programe de software pentru mai putin de 80 de limbi din cele 6 912 idiomuri recunoscute oficial.

“Posibilitatea de a avea propria identitate culturala si in tehnologie este foarte importanta”, declara Laura Welcher, director al Proiectului Rosetta, care militeaza pentru conservarea idiomurilor. In opinia lingvistilor, jumatate din limbile vorbite in prezent la nivel global, va disparea in viitorul apropiat, insa dintre acestea, un numar de 200 au indeajuns de multi vorbitori pentru a justifica crearea sistemelor de mesagerie in idiomul respectiv.

Sursa: Fox News
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase