Prima pagină D:News

Misterul craniilor-trofeu din America de Sud a fost dezlegat

Redactia Descopera.ro | 01.07.2009 | ● Vizualizări: 59
Misterul craniilor-trofeu din America de Sud a fost dezlegat     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta au dezbatut intens pe tema popoarelor indigene din America de Sud care au creat misterioasele linii Nazca, dar care colectau, de asemenea, si capete umane pe post de trofee.

Un studiu recent a utilizat specimene aflate in cadrul muzeului Field din Chicago pentru a efectua o analiza amanuntita asupra acestor artefacte. Conform acesteia, capetele provin de la oameni care au trait in aceeasi epoca si in aceeasi cultura ca si cei care le colectau, in urma cu 2 000 pana la 1 500 de ani. Arheologii au determinat ca anumite cranii erau trofee, deoarece aveau gauri, ceea ce permitea suspendarea lor. In timpul sapaturilor arheologice in zona coastei sudice peruane, au fost descoperite ramasite umane inmormantate in cadrul unor ritualuri, in cazul carora capetele-trofee au fost ingropate impreuna cu colectionarul lor. Unele dintre ele aveau parul conservat sau prezentau corzi atasate.

“Cateva cranii sunt trofee de lupta, insa sunt si scene care par sa indice ritualuri de fertilitate agrara. De asemenea, creaturile mitice ale culturii sunt reprezentate purtand cu ele aceste capete-trofeu”, declara Ryan Williams, curator in cadrul muzeului Field. Deoarece nu este nici un dubiu asupra provenientei comune, oamenii de stiinta au avansat o noua teorie: fie existau lupte la nivel intern, fie purtarea si pastrarea acestora facea parte din cadrul unui ritual. “Determinarea motivelor pentru care populatia Nazca colecta capetele este importanta in intelegerea evolutiei popoarelor indigene sud-americane”, sustine  Ryan Williams.

Sursa: Science Daily