Home » D:News » Everest – platforma pentru experimente medicale

Everest – platforma pentru experimente medicale

Everest – platforma pentru experimente medicale
Publicat: 08.01.2009
O echipa de medici britanici care efectueaza experimente in asa-numita “Zona a Mortii” de pe muntele Everest a inregistrat cele mai scazute niveluri de oxigen din sange, depasind chiar si limita inferioara prezenta la pacientii care sufera de boli cronice.

“Incercam sa intelegem de ce oamenii reactioneaza diferit in cazul oxigenului scazut din sange”, declara Mike Grocott, cercetator in cadrul University College London.
Studiul s-a desfasurat in “Zona Mortii” de pe muntele Everest, aflata la peste 8000 de metri altitudine, unde aerul este atat de rarefiat incat poate afecta serios organele, pana la a induce starea de coma, chiar si in cazul indivizilor sanatosi. Analizele au confirmat banuielile medicilor, si anume ca alpinistii aflati la mare altitudine au la fel de putin oxigen in sange ca si persoanele care se afla aproape de moarte. Valorile obtinute pe Everest sunt, de asemenea, si cele mai scazute valori ale oxigenului inregistrate vreodata. Medicii au anuntat ca vor continua cercetarile, insa rezultatele prezente sugereaza faptul ca anumiti pacienti grav bolnavi tolereaza nivelurile scazute de oxigen inainte de a suferi interventii medicale care presupun riscuri majore.

Aceasta descoperire ar putea fi perfectionata pentru a fi folosita in tratamentul pacientilor cu afectiuni ale inimii sau ale plamanilor, copiilor nascuti prematur si a altor afectiuni care implica niveluri mici ale oxigenului in sange.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase