Home » D:News » Imagini unice surprinse de telescopul Hubble

Imagini unice surprinse de telescopul Hubble

Imagini unice surprinse de telescopul Hubble
Publicat: 19.01.2009
Telescopul Hubble a captat o imagine unica a unei nebuloase ascunsa intr-un nucleu de stele, aflat la 10.000 de ani-lumina distanta de Pamant.

Imaginea, un joc de culori care a captat atentia astronomilor, descrie nebuloasa NGC 2818, adapostita in interiorul unui roi de stele localizat in sudul constelatiei Compas.
NGC 2818 este una dintre putinele nebuloase din galaxia noastra, localizata intr-un nucleu deschis de stele. Acestea se disperseaza incet dar sigur, de-a lungul a cateva sute de milioane de ani. Stelele care formeaza nebuloase planetare au o durata de viata de pana la cateva miliarde de ani. Cu toate acestea, este o intamplare rara ca un nucleu deschis sa supravietuiasca indeajuns timp pentru ca elementele sale sa formeze o nebuloasa. Vechimea celui observat de astronomi este estimata a fi de doar  un miliard de ani. Nebuloasele planetare se sting treptat de-a lungul a zeci sau mii de ani, insa nucleul fierbinte se va raci dupa alte cateva miliarde de ani, pentru a deveni un pitic alb. Soarele din sistemul nostru solar trece printr-un proces similar, insa nu se va transforma mai devreme de aproximativ 5 miliarde de ani.

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase