Prima pagină D:News

Evolutia vietii a stagnat timp de 2 miliarde de ani

Redactia Descopera.ro | 01.21.2009 | ● Vizualizări: 282
Evolutia vietii a stagnat timp de 2 miliarde de ani     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In ultimii ani, numeroase studii si proiecte au avut ca scop potrivirea pieselor de puzzle din trecutul Pamantului. Cercetatorii sunt de parere ca o imagine coerenta a ceea ce s-a intamplat in trecutul indepartat al planetei este pe cale de a fi revelata.

In urma observatiilor, acestia au ajuns la o concluzie uimitoare: evolutia vietii pe Pamant a stagnat timp de aproape 2 miliarde de ani. Vinovati pentru aceasta intrerupere a cursului naturii sunt resursele de oxigen deficitare si lipsa molibdenului din oceane, un metal dur de culoare alb-argintie. Analizele efectuate asupra acestui metal arata ca urmatorul pas al evolutiei a avut loc in urma cu 600 de milioane de ani, cand oceanele au fost oxigenate, ceea ce a dus la cresterea numarului formelor de viata multicelulara, eucariotele.

Lipsite de molibden, bacteriile nu mai pot fixa azotul in mod eficient, ceea ce afecteaza formele de viata multicelulare, a caror viata depinde de procesul bacteriilor. “Cantitatile mici de molibden au intarziat dezvoltarea formelor de viata complexe timp de aproape 2 miliarde de ani din istoria Pamantului, ceea ce ne da un indiciu despre rolul major pe care acest metal l-a jucat in dezvoltarea vietii”, declara Timothy Lyons, profesor la Universitatea Riverside.

Sursa: Daily Galaxy