Home » D:News » Caprele din Galapagos au fost exterminate

Caprele din Galapagos au fost exterminate

Caprele din Galapagos au fost exterminate
Publicat: 29.01.2009
Populatia de capre din insula Santiago (cu suprafata de 58.500 ha), una dintre insulele arhipelagului Galapagos, a fost eliminata, dupa un efort sustinut al specialistilor in protectia mediului.

Caprele – niste banale capre domestice – au  fost introduse pe insula Santiago in anii 1920 si 1940, iar efectul asupra mdiului natural a fost devastator. Ca toate insulele mici si izolate, Santiago avea o biodiversitate remarcabila, dar si fragila,vulnerabila in fata speciilor invazive. Caprele au “ras” vegetatia insulei, ceea ce a accentuat eroziunea si a distrus un numar mare de plante rare; in plus, au intrat in concurenta pentru hrana cu speciile native de pe insula, precum testoasele uriase.

Eradicarea caprelor nu a fost usoara, intrucat numarul lor ajunsese la cca. 80.000. Cu ajutorul localnicilor, unele dintre ele au fost adunate in tarcuri, altele au fost vanate. Succesul nu a fost deplin decat atunci cand specialistii au folosit “agenti secreti”: tapi echipati cu emitatoare, care i-au condus pe cercetatori catre alte grupuri de capre, si femele sterile, carora li se indusese artificial, cu ajutorul hormonilor, estrul (perioada de receptivitate sexuala); acestea au “ademenit” ultimii tapi ramasi pe insula, permitand astfel capturarea lor. O alta insula din Galapagos, Isabela, cu suprafata de 450.000 ha, a fost, de asemenea, curatata de capre. Dupa eliminarea acestora, au aparut deja primele semne ca vegetatia si fauna salbatica de pe insule se revigoreaza.

Sursa: News at Nature

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase