Home » D:News » Cutremurul produs in China, in 2008, creat artificial?

Cutremurul produs in China, in 2008, creat artificial?

Cutremurul produs in China, in 2008, creat artificial?
Publicat: 06.02.2009
Rezervorul de apa al barajul construit recent in provincia chineza Sichuan ar putea fi catalizatorul care a declansat cutremurul devastator ce a avut loc anul trecut in China, sunt de parere oamenii de stiinta, dar si unii oficiali guvernamentali.

Cercetatorii chinezi ai Institutului de Geologie din Sichuan considera ca presiunea exercitata asupra unei zone seismice, de apa comasata in rezervorul barajului Zipingpu din sud-vestul provinciei Sichuan, ar putea fi cauza dezastrului tectonic ce a dus la uciderea si disparitia a peste 87.000 de cetateni chinezi, in 2008.  Zipingpu, un baraj inalt de 155 metri si rezervorul sau, cu o capacitate de stocare de pana la 38.5 milioane metri cubi de apa, sunt localizate la numai 5 kilometri de epicentrul cutremurului de anul trecut. “Rezervorul Zipingpu a fost construit chiar deasupra unei regiuni cu mare potential seismic, deci este foarte probabil ca el sa fi avut un impact puternic asupra acestei falii”, a declarat Fan Xiao, inginer-sef al Biroului Public de Geologie si Minerale din Sichuan.

Fenomenul, bine cunoscut in cadrul comunitatilor stiintifice, poarta numele de “seismicitate indusa prin rezerva de apa”, iar rezervoarele de apa din unele parti ale lumii au mai declansat cutremure, insa cel din Sichuan se deosebeste de toate celelalte printr-o magnitudine foarte mare. Acesta este si motivul pentru care unii expertii privesc cu scepticism teoria conform careia rezervorul ar sta la baza fenomenului. De aceea, ei privesc dezastrul de anul trecut ca pe un fenomen in totalitate natural, acuzand faptul ca niciun seism provocat vreodata de un rezervor de apa nu a depasit nivelul de 6 grade pe scara Richter. Totusi, daca seismul din 2008, consumat in China, se va dovedi unul de factura artificiala, el va fi cel mai puternic cutremur de pamant din aceasta categorie, inregistrat vreodata.

Sursa: Discovery
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase