Home » D:News » Agentia Spatiala Europeana extinde trei dintre misiunile sale de succes

Agentia Spatiala Europeana extinde trei dintre misiunile sale de succes

Agentia Spatiala Europeana extinde trei dintre misiunile sale de succes
Publicat: 11.02.2009
In urma rezultatelor excelente ale programelor Mars Express, Venus Express si Cluster, Agentia Spatiala Europeana (ESA) a decis sa prelungeasca aceste programe pana la 31 decembrie 2009.

Mars Express, prima misiune spatiala europeana spre Marte, a fost lansata in iunie 2003 si a furnizat extraordinare imagini tridimensionale de inalta rezolutie, precum si date privind subsolul martian, colectate cu ajutorul primului radar trimis spre aceasta planeta. Aceste date au adus, pentru prima data, dovezi asupra existentei apei sub suprafata Planetei Rosii. Venus Express, lansata in noiembrie 2005, a studiat in detaliu atmosfera venusiana, colectand date si imagini care au permis savantilor sa intocmeasca prima harta meteorologica a planetei. Venus Express a adus dovezi asupra existentei fulgerelor in atmosfera venusiana si imagini ale uimitorului ei sistem de nori si ale “vartejului” aflat deasupra unuia dintre polii planetei.

Misiunea Cluster, care include patru sateliti de observatie, a fost lansata in anul 2000 si are ca scop studiul magnetosferei terestre. Datele colectate au oferit o imagine mai ampla asupra modului in care activitatea solara influenteaza spatiul din jurul Terrei. Satelitii au masurat caracteristici ale campului electric din spatiu si au descoperit existenta “valurilor” in plasma din jurul Pamantului.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase