Home » D:News » Ce vrei sa faci dupa moarte? Congeleaza-te!

Ce vrei sa faci dupa moarte? Congeleaza-te!

Ce vrei sa faci dupa moarte? Congeleaza-te!
Publicat: 27.02.2009
Pentru inmormantari, nu mai e loc; multe tari se plang deja de probleme mari legate de spatiul alocat cimitirelor. Incinerarea, multa vreme singura solutie alternativa acceptata, se dovedeste neprietenoasa fata de mediul inconjurator, intrucat consuma energie si polueaza. Alte optiuni? In Scotia se dezbate o idee indrazneata, bazata pe tehnici de criogenie ultramoderne.

Metoda presupune congelarea si deshidratarea realizate simultan, prin scufundarea cadavrului in azot lichid, cu temperatura de -18 grade Celsius. Corpul se tranforma intr-o materie extrem de friabila, care se dezintegreaza si se preface in pulbere indata ce e supusa unor vibratii: rezultatul este un praf inodor. Tehnica a fost inventata in Suedia, dar autoritatile locale din regiune scotiana East Lothian discuta deja in mod serios despre posibilitatea utilizarii ei pe scara larga, intrucat se confrunta cu o problema grava privind cimitirele, dintre care multe sunt pline pana la refuz si nu mai pot fi extinse.

Pulberea rezultata poate fi pastrata intr-o urna, la fel ca si cenusa, poate fi ingropata sau poate fi imprastiata in cele patru vanturi, ori aruncata in ocean – orice va fi dorit si lasat cu limba de moarte defunctul. Dupa cum afirma reprezentantii locali, e o metoda mai curata si mai ecologica decat incinerarea, mai ales ca acesta produce nu doar gaze cu efect de sera, precum dioxidul de carbon, ci si vapori de mercur, foarte toxici, care au, pe termen lung, efecte foarte grave asupra sanatatii. In Marea Britanie, incinerarea cadavrelor este considerata una dintre cele mai importante surse de poluare cu mercur, acesta provenind din plombele de amalgam din dantura celor decedati. (Brrr!) Congelarea uscata, cu ajutorul azotului lichid, este una dintre solutiile pe care autoritatile britanice le au in vedere pentru viitor, in conditiile in care, in acesta tara suprapopulata, terenul este foarte scump si obtinerea unor suprafete relativ mari, cum sunt cele necesare cimitirelor, este foarte dificila.

Sursa: Popular Science
 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase