Home » D:News » Inteligenta caracatitelor uimeste din nou

Inteligenta caracatitelor uimeste din nou

Publicat: 10.03.2009
Joia trecuta, in interiorul Acvariului Santa Monica Pier din California, incercarea de a evada a unei caracatite a degenerat intr-o inundare masiva a dioramei acvatice.

Femela de caracatita Bimac sau caracatita-cu-doua-pete a inotat spre suprafata bazinului sau, a dezasamblat o supapa cu ajutorul tentaculelor si a eliberat mai mult de 750 litri de apa de mare catre exponatele si birourile aflate in apropiere.Lunga de aproximativ 30 centimetri, creatura nu si-a parasit bazinul odata cu evacuarea apei, supravietuind “potopului”. Astfel de reusite sunt caracteristice inteligentei inca neexplicate a unor nevertebrate, sustine Jenifer Mather, cercetatoare a Universitatii Lethbridge.

“Caracatitele intrunesc o combinatie minunata de inteligenta, abilitate de manevrare, curiozitate si putere. Comportamentul lor denota adesea constienta si chiar un anumit simt al umorului.”, mai adauga cercetatoarea.
Deoarece caracatitele nu traiesc mai mult de aproximativ un an si sunt animale solitare, inteligenta lor reprezinta o curiozitate pentru oamenii de stiinta. In cazul oricarei alte vietati, inclusiv omului, ii sunt necesari ani de experienta si interactiune sociala pentru a deprinde inteligenta de care dau dovada aceste nevertebrate. Acest lucru face inca de neinteles pentru oamenii de stiinta complexitatea cerebrala a caracatitelor.

Sursa: NatGeo

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase