Home » D:News » “Pradator X”, monstrul marin care l-ar fi devorat pe T-Rex

“Pradator X”, monstrul marin care l-ar fi devorat pe T-Rex

Publicat: 17.03.2009
Fosilele vechi de aproximativ 147 milioane de ani ale unui monstru marin gigantic, denumit “Pradator X”, au fost recent dezgropate in arhipelagul norvegian Spitzbergen, aflat in regiunea Arcticii. Pe baza studiilor efectuate asupra acestor resturi preistorice, oamenii de stiinta au stabilit ca pliozaurul caruia ii apartin, dezvolta o forta a muscaturii care l-ar fi facut pe temutul T-Rex sa para un animal inofensiv.

Conform specialistilor Muzeului de Istorie Naturala al Universitatii din Oslo, reptila marina lunga de 15 metri si cu o greutate de aproximativ 45 tone, care a trait in perioada Jurasicului, exercita in timpul muscaturii o forta estimativa de sase tone pe centimetru patrat. Potrivit aceleiasi surse, aceasta forta de muscare este de cel putin zece ori mai puternica decat a oricarui animal modern si de patru ori superioara celei a unui T-Rex.

Dintii aflati in falcile craniului incomplet de pliozaur descoperit in 2007 sunt lungi de cate 30 centimetri si dispusi asemanator dintilor de aligator. Tocmai de aceea, pentru a estima forta muscaturii lui “Predator X”, oamenii de stiinta i-au reconstruit acestuia capul  si i-au comparat puterea cu cea a falcilor aproximativ similare ale unui aligator dintr-un parc zoologic din Florida.

“Pentru un craniu mai lung de trei metri, precum cel al lui Pradator X, este de asteptat ca muscatura sa fie foarte puternica, dar nu chiar atat de devastatoare cum ne-au aratat studiile. Este cu mult mai puternica decat cea de care era capabil T-Rex”, sustine Joern Hurum, profesor al Muzeului de Istorie Naturala din Oslo.

Sursa: Reuters

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase