Home » D:News » Masina cu aburi britanica va stabili un nou record de viteza la sol

Masina cu aburi britanica va stabili un nou record de viteza la sol

Publicat: 25.03.2009
O echipa britanica de ingineri entuziasti planuieste sa doboare un record de viteza la sol vechi de peste un secol, cu ajutorul unei supermasini propulsate de aburi.

Inginerii tintesc doborarea recordului actual, de 203,2 km/h, cu un vehicul lung de 7.62 metri, pe care l-au denumit deja “cel mai rapid boiler din lume”. Proiectata sa depaseasca viteza de 320 km/h, supermasina aspira la doborarea unui record neschimbat din 1906.

In acel an, cascadorul Fred Marriott a condus un “aburitor” construit de fratii Francis si Freelan Stanley. Masina lor propulsata de apa, denumita Racheta Stanley, si-a atins recordul uimitor in Florida. 203.2 km/h insemna la acea data cea mai mare viteza atinsa vreodata la sol, intrecand chiar vitezele atinse de autovehicule cu motoare pe combustie, care urmau sa devina curand norma automobilistica.

Acum, rivalul mai tanar cu 100 de ani al secolului 21, este construit dintr-un compozit de fibra de carbon usoara si aluminiu, impachetate in jurul unui sasiu din otel. Sub aceasta carapace, sunt introduse 12 boilere, interconectate cu aproape 3 kilometri de tuburi.

Aceste boilere au capacitatea sa produca trei megawati de caldura, echivalentul a 1.500 boilere domestice sau necesarul prepararii a 9.000 de cesti de ceai. Aceasta energie este folosita pentu a incalzi 140 litri de apa distilata, care produce aburul sub presiune.

Apa distilata este pompata in boilere cu o rata de 50 litri pe minut, unde aburul este supraincalzit la 400 grade Celsius in turbina vehiculului, cu dublul vitezei sunetului. Pentru oprire, vehiculul dispune de anvelope si sisteme de franare Goodyear, asistate de un sistem de sigurantacu parasuta. Incercarea de doborare a recordului va avea loc in luna iunie a acestui an, pe pista de decolare a Bazei Aeriene Edward din desertul californian Mojave.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase