Home » D:News » Dependenta de cumparaturi – cel mai rau “drog”

Dependenta de cumparaturi – cel mai rau “drog”

Dependenta de cumparaturi – cel mai rau “drog”
Publicat: 31.03.2009
S-a demonstrat stiintific ca banii actioneaza precum un drog extrem de puternic asupra creierului uman. Revolutionara descoperire care clarifica cu aceasta ocazie, multe mecanisme psihologice negative legate de salarizare, sporuri salariale si prime, a fost facuta de un grup de cercetatori germani ai prestigioasei Universitati din Bonn.

Studiul demonstreaza in prima instanta faptul ca sumele de bani actioneza precum un drog asupra unor parti din creierul uman, chiar si zabovirea gandurilor asupra unei eventuale mariri de salariu actioneza ca un dus electric asupra sinapselor neuronale.
Conform cercetarilor, simplul gand asupra banilor lichizi, stimuleaza centrii nervosi implicati in trairile de recompensa  si placere. Evident, cu cat este salariul mai mare, cu atat vor fi mai puternic stimulati centrii placerii din  creierul uman.

Alte concluzii ale studiului, sugereaza  ca psihicul uman este foarte sensibil fata de autoiluzionarea provocata de sumele de bani. Un studiu efectuat in paralel de profesorul Armin Falk, de la Universitatea din Bonn, prezinta suport stiintific fata de teoria conform careia iluzia banilor este adanc sadita in mintea umana. Drept dovada, profesorul Falk a expus cazurile a 18 voluntari a caror activitate cerebrala a fost monitorizata in timpul unor teste care prezentau diferite salarizari si preturi atractive ale produselor de lux.
Cercetatorii au masurat incidenta crescuta a presiunii sangvine asupra regiunilor creierului responsabile de senzatia de recompensa si placere, precum cortexul ventromedial prefrontal, situat in spatele ochilor si in fata creierului.

Sursa : The Independent.

CITESTE SI  :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase