Home » D:News » Bustul lui Nefertiti, botox in lumea antica

Bustul lui Nefertiti, botox in lumea antica

Bustul lui Nefertiti, botox in lumea antica
Publicat: 01.04.2009
Nefertiti se traduce “femeia frumoasa a sosit”, insa noile studii performate cu ajutorul scanerelor ultramoderne asupra celebrului bust cu o vechime de aproximativ 3 400 de ani, arata ca o suita de modificari menite sa armonizeze portretul au fost efectuate peste cel original.

Dovada a faptului ca lucrurile stau chiar asa sunt straturile foarte subtiri de stuc, care au fost adaugate, si modificarile efectuate ulterior in blocul initial de calcar.
Cu ajutorul ultimei tehnici de tomografie computerizata, cercetatorii din cadrul Institutului de Radiologie Stiintifica din Berlin au efectuat o serie de scanari ale bustului, mai amanuntite decat cele efectuate in 1992. Acestia au descoperit ca forma faciala interioara difera semnificativ de cea exterioara. Figura initiala, despre care se crede ca a avut ca model adevaratul chip al reginei, are obrajii mai putin proeminenti, o mica ridicatura pe varful nasului, riduri adanci in colturile gurii si o forma usor diferita a ochilor. Este ceea ce expertii au numit un botox antic.

Prelucrarile cosmetice par a fi efectuate de catre sculptorul regal egiptean Thutmose, cu scopul de a imbunatati chipul reginei si de a oferi un model de frumusete.“Este posibil ca aceste modificari sa fi fost comandate de catre insusi faraonul Akhenaton pentru a realiza portretul sotiei sale in conformitate cu propria sa perceptie despre aceasta. Pe de alta parte, este posibil ca aceste schimbari sa fi fost necesare pentru ca bustul reginei sa fie mai aproape de idealul de frumusete al acelei vremi”, este de parere Alexander Huppertz, directorul institutului.

Sursa: The Independent

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase