Home » D:News » Medicii i-au extirpat rinichiul prin buric

Medicii i-au extirpat rinichiul prin buric

Medicii i-au extirpat rinichiul prin buric
Publicat: 06.04.2009
O pacienta britanica a devenit prima persoana din Europa supusa unei proceduri revolutionare de prelevare a unui organ prin intermediul unei singure incizii minore la nivelul buricului.

Asistenta medicala Susie White, in varsta de 30 de ani, a suportat extirparea unuia dintre rinichi prin intermediul tehnicii denumite Chirurgie Laparoscopica prin Incizie Singulara (SILS). Medicii au executat o taietura mai mica de 2.5 cm in ombilicul femeii, prin care au inserat trei unelte chirurgicale speciale, groase de numai cativa milimetri.

Zona interna a fost umpluta cu gaz pentru a separa organele si a permite o mai mare flexibilitate. Rinichiul, care masoara aproximativ 17 cm in lungime, a fost apoi impachetat intr-o mica punguta din tifon si separat de corpul femeii cu ajutorul unor mici lame. “Pachetul” a fost apoi extras prin incizie, iar doamna White si-a putut relua activitatile obisnuite dupa numai trei saptamani, jumatate din durata standard de recuperare.

Operatia traditionala de extirpare a unui rinichi implica realizarea unei taieturi de aproximativ 25 cm lungime, care sa le permita chirurgilor introducerea la propriu a mainilor in trupul pacientului. Noua tehnica este insa mult mai putin traumatizanta pentru pacienti, care isi revin mult mai repede in urma operatiei si sunt supusi unor dureri mult reduse. De aceea, se spera ca pana la finele anului, mai multe spitale din Europa vor oferi acest tip de operatie si peste 50 de chirurgi vor fi antrenati in SILS.

 

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase