Home » D:News » Locul unde incepe spatiul

Locul unde incepe spatiul

Locul unde incepe spatiul
Publicat: 13.04.2009
Un grup de cercetatori de la Universitatea Calgary, Canada, a pus la punct un instrument cu ajutorul caruia au putut fi trasate cu acuratete punctele de tranzitie dintre atmosfera terestra si spatiu.

Instrumentul, denumit Supra-Thermal Ion Imager, a costat aproape o jumatate de milion de dolari; a fost lansat in luna ianuarie 2007 la bordul rachetei JOULE-II si a calatorit la o altitudine de 200 km, trecand de mai multe ori granita dintre atmosfera terestra si spatiu. Potrivit cercetatorilor canadieni, granita dintre atmosfera terestra si spatiu se afla cu precizie la cota de 118 km. Pana acum, datele privitoare la aceasta regiune de granita erau foarte putine, avand in vedere ca se afla intr-o zona prea inalta pentru a fi studiata cu ajutorul sondelor si prea joasa pentru sateliti.

"Este de-abia a doua oara cand reusim sa masuram in mod direct fluxurile de particule incarcate in aceasta regiune, si prima oara cand au putut fi examinate toate elementele interesante, inclusiv cele cu privire la vantul din stratosfera inalta”, a declarat David Knudsen, seful echipei de cercetatori.

Sursa: Le Scienze

 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase