Home » D:News » Leac pentru o misterioasa boala a albinelor

Leac pentru o misterioasa boala a albinelor

Leac pentru o misterioasa boala a albinelor
Publicat: 15.04.2009
Pentru prima data, oamenii de stiinta au reusit sa “vindece” cateva cazuri de sindrom al depopularii coloniilor de albine, o problema care a facut ravagii in ultimul deceniu.

De cativa ani, o misterioasa boala a albinelor ii ingrijoreaza pe crescatorii din Europa si Statele Unite ale Americii: albinele lor se imputineaza vazand cu ochii, pierind intr-un ritm dramatic, fara a fi putut fi depistata pana acum vreo cauza neindoielnica a ciudatei boli. Afectiunea a fost numita sindromul depopularii coloniilor. Recent insa, oamenii de stiinta din Spania au reusit sa trateze cu succes cateva colonii atinse de enigmaticul sindrom. Studiind mai multe colonii de albine, ei nu au descoperit nici niveluri toxice de pesticide, nici infestari cu Varroa (un acarian parazit al albinelor), nici alte cauze suspectate pana acum ca ar provoca boala; in schimb, au izolat un parazit numit Nosema ceranae, iar tratand coloniile afectate si deja depopulate cu un antibiotic numit Flumagilin, au reusit sa determine refacerea acestora.

Albinele sunt extrem de importante pentru echilibrul ecosistemelor si pentru economia mondiala, in calitatea lor de polenizatori. Fara albine, recoltele ar scadea drastic; de aceea, gasirea unei metode de a opri raspandirea misteriosului sindrom al depopularii  este de importanta vitala. Acum, cand se stie ca o anumita tulpina de Nosema ceranae poate cauza infectii devastatoare, se pot dezvolta metode de testare pentru depistarea timpurie a semnelor de imbolnavire a albinelor si metode de tratament eficient.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase