Home » D:News » Parazitii ne pot fi benefici

Parazitii ne pot fi benefici

Parazitii ne pot fi benefici
Publicat: 29.04.2009
Intr-o abordare terapeutica ce da o nuanta benefica tratamentului cu lipitori, cercetatorii sustin ca expunerea la paraziti poate fi de bun augur pentru sistemul imunitar.

Desi poate parea bizar, in ultimii ani conceptul a parasit registrul teoretic, fiind utilizat cu succes la scara larga in terapii clinice. Dealtfel, saptamana trecuta, ideea acestui procedeu a fost intarita, dupa ce expertii au raportat o descoperire importanta: soarecii salbatici purtatori de paduchi au sisteme imunitare foarte diferite de cele ale rudelor lor curate, din laborator.

Paduchii au suprimat sistemele imunitare ale soarecilor salbatici, lucru care, aparent, nu este neaparat rau. De vreme ce mamiferele si parazitii au evoluat in paralel timp de milioane de ani, este posibil sa ne putem baza pe acestia din urma pentru o anumita calibrare imunitara. Tocmai de aceea, lipsa moderna de expunere la paraziti ar putea reprezenta un motiv pentru explozia recenta a bolilor sistemului imunitar, care au afectat deja zeci de milioane de oameni din toata lumea.

Teoria are numai baze ipotetice, dar se incadreaza destul de bine in descoperirile actuale referitoare la importanta bacteriilor in sanatatea umana. Tratarea oamenilor cu paraziti a inceput deja la scara larga.

“Constatarea cea mai importanta este acesta: Nu esti un produs genetic pur si personal. Reprezinti o comunitate de organisme interactive. Ecosistemul tau include bacterii care iti depasesc numeric genele cu 10 la 1. Perturba sau indeparteaza orice jucator cheie din acest ansamblu si intregul tau sistem se poate dezechilibra”, sustine Moises Velasquez-Manoff, de la Universitatea Columbia, intr-un articol despre terapiile cu paraziti, publicat in revista New York Times.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase