Home » D:News » Cea mai mare pestera din lume a fost descoperita in Vietnam

Cea mai mare pestera din lume a fost descoperita in Vietnam

Cea mai mare pestera din lume a fost descoperita in Vietnam
Publicat: 04.05.2009
O echipa de speologi britanici au descoperit recent cea mai mare formatiune carstica de pe Terra. Impunatorul edificiu natural era ascuns de milenii in adancul junglelor luxuriante din Vietnam.

Pasajul stancos din adancurile pamantului are o lungime de 6,5 kilometri si o inaltime de 200 metri, fiind de 7 ori mai inalt decat Catedrala din York. Denumita de catre bastinasi Hang Son Doong ( Pestera Raului din Munte, in dialectul local), pestera are dimensiuni aproape duble comparativ cu fosta detinatoare a recorului.

“Este cu adevarat o pestera uluitoare si cu siguranta cea mai importanta descoperire facuta vreodata de o echipa de speologi britanici”, declara Adam Spillane, unul dintre cei 13 membri ai expeditiei din Vietnam. Folosind un dispozitiv laser de ultima generatie, denumit LaserRace 300, cercetatorii au reusit sa masoare inaltimea si latimea complexului carstic vietnamez. Pestera a fost descoperita pentru prima data in anul 1991 de catre un bastinas pe nume Ho Khanh, cu toate acestea autoritatile vietnameze nu au aflat de existenta sa deoarece bastinasi se temeau de acest loc infiorator, care in conceptia lor emitea sunete inspamantatoare datorate de fapt zgomotului facut de un rau subteran, afirma in continuare dr. Spillane. Echipa speologilor britanici a fost insotita de reprezentantii Universitatii de Stiinte din Hanoi. Specialisti celor doua tari au petrecut 5 zile explorand noua pestera care este situata in Parcul National Phong Nha-Ke.

Sursa : Daily Mail

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase