Home » D:News » Ridica-te si umbla, daca vrei sa traiesti mai mult

Ridica-te si umbla, daca vrei sa traiesti mai mult

Ridica-te si umbla, daca vrei sa traiesti mai mult
Publicat: 07.05.2009
Un studiu canadian arata ca oamenii care petrec mult timp stand pe scaun prezinta un risc mai mare de a deceda prematur, chiar daca, altminteri, duc o viata sanatoasa.

Peste 17.000 de canadieni, barbati si femei, au fost implicati in studiu, care a durat 12 ani, iar rezultatele reprezinta un semnal de alarma atat pentru fiecare dintre noi, cat si pentru institutiile de sanatate publica. Astfel, cu cat oamenii petrec mai multe ore asezati, cu atat riscul de moarte prematura creste, chiar in cazul in care persoanele respective practica regulat exercitii fizice.

Au fost luati in calcul si alti factori, precum indicele de masa corporala, varsta, sexul si obiceiurile ce tin de stilul de viata (consum de alcool, fumat) si, chiar si in aceste conditii, a rezultat ca a petrece mult timp asezat pe scaun, in fiecare zi, reprezinta un factor de risc pentru sanatate. In cazul celor care isi petreceau cea mai mare parte din zi stand pe scaun/fotoliu/canapea, riscul de a muri inainte de vreme era de 1,54 ori mai mare decat in cazul celor care nu stateau aproape de loc asezati.

Rezultatele studiului (condus de Claude Bouchard, actualmente director executiv la institutul american Pennington Biomedical Research Center, din Baton Rouge, statul Lousiana) sprijina astfel teoriile medicale recente, care considera sedentarismul drept un factor important de risc si recomanda, in plus fata de practicarea sportului si mentinerea unei greutati normale, limitarea timpului pe care oamenii il petrec asezati.

Sursa: CBC News

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase