Home » D:News » Un nou experiment sprijina teoria “lumii ARN”

Un nou experiment sprijina teoria “lumii ARN”

Un nou experiment sprijina teoria “lumii ARN”
Publicat: 18.05.2009
Experimentul realizat de biologii de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, arata ca ar fi posibil ca viata pe Pamant sa fi inceput de la moleculele de ARN.

Ipoteza “Lumii ARN” asupra aparitiei vietii pe Pamant sugereaza ca materia vie a aparut odata cu formarea, in “supa prebiotica”, a moleculelor de ARN (acidul ribonucleic), un polimer inrudit cu ADN si care se poate autoreplica si poate cataliza reactii chimice complexe. “Supa prebiotica” este numele dat de biochimisti si biologii evolutionisti amestecului complex de molecule organice care exista in apa oceanului primitiv, in perioada premergatoare aparitiei vietii, in urma cu cca. 3,8 miliarde de ani.

ARN este o substanta polimerica (alcatuita din numeroase subunitati identice, legate intr-ele prin legaturi chimice, pentru a forma un lant molecular) existenta in nucleul celulelor vii. O subunitate a ARN poarta numele der ribonucleotida  si este alcatuita din trei componente: o molecula de glucid, numit riboza; un grup fosfatic si o baza azotata.

Ipoteza Lumii ARN sugereaza ca, in anumite conditii existente pe Pamant in perioada aparitiei vietii, ar fi fost posibil ca aceste substante sa se asambleze pentru a forma ribonucleotide, iar acestea, la randul lor, s-ar fi putut uni intre ele, formand lanturile de ARN.

Experimentele realizate pana in prezent au mers pe aceasta cale: oamenii de stiinta au incercat sa asambleze mai intai riboza, grupul fosfat si o baza azotata pentru a forma ribonucleotide, urmand sa asambleze apoi ribonucleotidele intre ele. Incercarile insa, au dat gres.

Cercetatorii de la Universitatea din Manchester au mers pe o cale diferita, ingenioasa, descoperita dupa 12 ani de experimente. Ei au construit un “schelet” molecular al viitorului lant de ARN, schelet care continea deja legatura chimica intre riboza si bazele azotate, legatura care nu putuse fi obtinuta anterior de nici un colectiv care incercase sinteza ARN. La acest schelet au adaugat apoi, rand pe rand, ceilalti atomii necesari.

Criticii teoriei lumii ARN sustin ca acesta molecula polimerica foarte complexa nu s-ar fi putut forma din mici molecule simple, in condiile naturale existente pe Terra in perioada aparitiei vietii, de vreme ce si in laborator, in conditii experimentale strict controlate, asamblarea lor este atat de dificil de realizat. Totusi, rezultatele experimentale obtinute la Universitatea din Manchester, de catre echipa condusa de prof. John Sutherland, constituie un argument puternic in favoarea acestei teorii asupra originii vietii

Sursa: News at Nature

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase