Home » D:News » Intoarcerea albinelor negre

Intoarcerea albinelor negre

Intoarcerea albinelor negre
Publicat: 19.05.2009
Britanicii planuiesc sa reinceapa cresterea pe scara larga a unei vechi rase locale – albina neagra – mult timp neglijata datorita introducerii unor rase de import.

In secolul al XIX-lea, albina neagra britanica a inceput sa piarda teren, numarul coloniilor micsorandu-se drastic. Crescatorii o considerau agresiva si mai putin productiva in comparatie cu unele rase provenite din sudul si estul Europei.

Astazi, insa, tot mai multi apicultori isi reconsidera pozitia fata de albinele negre, cele care, timp de secole, au produs mierea pe care o savurau, la ospete, regii Angliei. Schimbarea de optica s-a petrecut in contextul recentelor probleme cu care se confrunta crescatorii de albine: in Europa si America de Nord, albinele pier in masa, dintr-o cauza inca insuficient necunoscuta, care provoaca asa-numitul sindrom al colapsului coloniilor.

Disparitia albinelor nu afecteaza doar productia de miere, ci si pe cele de fructe si legume, deoarece albinele asigura polenizarea acestor plante, influentand direct marimea recoltelor. In Marea Britanie, numarul albinelor crescute in prisaci a scazut cu 30% intr-o singura iarna, iar Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Probleme Rurale din subordinea guvernului britanic a alocat 4,3 milioane de lire sterline (peste 4,8 milioane de euro) pentru cercetari care sa elucideze cauzele sindromului.

Pana atunci, albinele cu corpul de culoare inchisa, originare din insulele britanice si bine adaptate conditiilor locale, revin in atentia crescatorilor. Multi apicultori considera ca, printr-o selectie atenta, se pot obtine linii genetice de albine negre indeajuns de blande si, totodata, bune producatoare de miere. Exista inca populatii salbatice de albine negre in insulele britanice, dar efectivele lor nu sunt cunoscute. De aceea, primul pas catre reintroducerea albinelor negre in prisacile britanice va fi identificarea unor populatii salbatice, cu ajutorul specialistilor, dar si al oamenilor obisnuiti.  Acestia au fost rugati sa fotografieze albinele negre, daca le intalnesc, si sa trimita imaginile si alte informatii utile la Asociatia Crescatorilor de Albine.

Sursa: The Independent

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase