Home » D:News » Memoria digitala devine “eterna”

Memoria digitala devine “eterna”

Memoria digitala devine “eterna”
Publicat: 27.05.2009
La Universitatea Berkley (California) a fost pus la punct un prototip de sistem de arhivare nanotehnologic, cu durata nelimitata si fara siliciu.

O descoperire recenta realizata de cercetatorii de la Universitatea Berkeley ar putea prelungi “scadenta” suporturilor de memorie digitala, facandu-le practic “eterne”. Profesorul Alex Zettl si echipa lui au realizat un prototip de memorie digitala in masura sa depaseasca cu mult durata de viata medie (intre 10 si 30 de ani) a actualelor carduri de memorie, ajungand pana la un miliard de ani si a carui capacitate este egala cu un TB (terabyte). Totul fara a utiliza siliciu.

Dispozitivul experimental creat in laboratoarele de la Berkeley (California) nu se bazeaza pe tehnologia microcipurilor traditionale, ci pe nanotehnologie. Practic, cercetatorii au integrat o nanoparticula de fier intr-un nanotub de carbon: in prezenta unui semnal electric, nanoparticula poate fi controlata si deplasata cu extrema precizie in interiorul nanotubului, ale carui extremitati – ancorate de electrozi- reprezinta cele doua simboluri (0 e 1) ale codului binar. Astfel se realizeaza un sistem de memoria programabila, care pemite inregistrarea informatiilor digitale si reproducerea lor prin intermediul tehnologiei hardware conventionale.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase