Home » D:News » O plimbare la Palatul Mogosoaia, in 30 mai de la 9:30

O plimbare la Palatul Mogosoaia, in 30 mai de la 9:30

O plimbare la Palatul Mogosoaia, in 30 mai de la 9:30
Publicat: 27.05.2009
Fundatia Calea Victoriei va invita in 30 mai la o plimbare la Palatul Mogosoaia, unde veti afla despre cei care au locuit in acest palat si prin ce transformari a trecut de-a lungul timpului. Vom vizita interiorul palatului, ne vom plimba prin gradinile sale, vom vedea monumentul din curte si vom vizita biserica.

Palatul Mogosoaia a fost construit intre 1698-1702 de catre Constantin Brancoveanu in stil arhitectural romanesc renascentist sau stil brancovenesc, o combinaţie de elemente veneţiene cu elemente otomane. Palatul poarta numele vaduvei boierului Mogos care deţinea pamantul pe care a fost construit. In 1702 se termina construcţia palatului domnesc de pe malul lacului Mogosoaia. Cladirea iniţiala era destul de diferita de ceea ce se vede acum, Una din caracteristici este pridvorul larg, deschis, cu arcade.

Decoraţiunile aplicate sau sculptate in piatra reprezinta motive florale, de inspiraţie orientala. Pe vremea aceea, curtea era plina de acareturi (cuhnia – bucataria si gheţaria erau in cladiri separate) si casele servitorilor, iar apartamentele domnesti se aflau doar la etaj.  Dupa executarea lui Brancoveanu (impreuna cu cei cinci fii ai sai) la Stambul, pentru ca refuzasera sa treaca la mahomedanism, palatul devine o scurta perioada han turcesc si arhitectura sa sufera mult in urma raidurilor otomane din secolul 18.

In secolul 19 domeniul este cumparat de familia de boieri Bibescu, descendenţi ai Brancovenilor. Sub ingrijirea lor si lucrul mesterilor francezi si germani palatul isi recapata forma si faima In 1912 prinţul George Valentin Bibescu (1880-1941) daruieste palatul soţiei sale, Martha Bibescu, poeta si scriitoare, care il gaseste in paragina si il transforma (cu ajutorul arhitectului sef al Venetiei, Domenico Rupolo) in loc de intalnire pentru cercurile ei culturale.

Va povesti: Anita Sterea, istoric sau Victor Grecu, istoric

Cost expeditie: 60 ron – adulti/50 ron – elevi, studenti (povestire + transport)
Loc desfasurare: Palatul Mogosoaia
Data: Simbata 30 mai – 9:30-13:00

Biletul de acces in palat nu este inclus in taxa de expeditie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase