Home » D:News » El este animalul cu cea mai rapida evolutie

El este animalul cu cea mai rapida evolutie

El este animalul cu cea mai rapida evolutie
Publicat: 19.06.2009
Pentru cercetatori soparla tuatara este o ciudatenie a naturii. Cu toate ca seamana cu o soparla tipica, tuatara se inrudeste in egala masura si cu serpii, nu doar cu soparlele. Reptila a devenit astfel subiectul unor studii intense referitoare la evolutia serpilor si soparlelor, cercetatorii fiind convinsi ca fenomenul evolutiei speciilor este cel mai bine reprezentat de acesta specie de soparla din Noua Zeelanda.

Pe langa aportul adus studierii serpilor si soparlelor, tuatara prezinta surprize uluitoare adeptilor teoriei evolutioniste. Aceasta deoarece soparlele tuatara raman in general neschimbate la nivel fiziologic, cu toate ca la nivelul ADN-ului, evolueaza mai repede decat orice alt animal de pe Terra.
“Am descoperit ca tuatara prezinta cea mai mare rata a evolutiei la nivel molecular, masurata vreodata la un animal. Bineinteles nu ne-am asteptat sa descoperim aceste date la tuatara deoarece este o soparla  care face totul foarte incet. Se misca incet, creste incet se reproduce rar si are un metabolism lent. Prin urmare esti tentat sa crezi ca va evolua tot lent, ceea ce nu este deloc cazul ”, declara profesorul David Lambert din cadrul New Zeeland’s Wilson Centre for Molecular Ecology and Evolution.
Cercetatorii au analizat structura ADN-ului din fosile de tuatara si le-au comparat apoi cu structura ADN a soparlelor tuatara din zilele noastre pentru a descopri ca soparla evolueaza destul de repede.
Tuatara este singurul membru supravietuitor al ordinului reptilian Sphenodontia, care a aparut pe Pamant inaintea dinozaurilor. Soparla este o adevarata fosila vie care traieste doar in Noua Zeelanda, unde a fost catalogata ca specie periclitata inca din anul 1800. Tuatara infrunta si astazi amenintari venite din partea invaziei sobolanilor si pierderii habitatului.

Sursa : Environmental Graphitti
 

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase