Home » D:News » Poluarea luminoasa dauneaza grav sanatatii liliecilor

Poluarea luminoasa dauneaza grav sanatatii liliecilor

Poluarea luminoasa dauneaza grav sanatatii liliecilor
Publicat: 19.06.2009
Dezvoltarea iluminatului stradal afecteaza grav populatiile de lilieci, acestia gasindu-si mai greu hrana.

Liliecii insectivori, cum sunt cei din Europa, pot vana in intuneric deplin, localizandu-si prada – insectele – in zbor, cu ajutorul sistemului lor de ecolocatie, numit sonar. Liliecii emit ultrasunete care se lovesc de obstacolele intalnite in drum si se intorc spre sursa, fiind receptionate de liliacul care le-a emis, acesta reperand astfel obiectele sau fiintele prezente in apropiere.

Cercetatorii cred ca abilitatea liliecilor de a vana in intuneric este o modalitate – dezvoltata prin evolutie – de a evita un mare numar de pradatori. Dar, cand zonele in care liliecii ies noaptea pentru a se hrani sunt puternic luminate, ei pot cadea prada rapitoarelor nocturne.

Un studiu britanic a aratat ca liliecii care ies noaptea din poduri si hambare pentru a se hrani in camp sau in regiunile impadurite sunt cei mai vulnerabili. Pentru a evita zonele luminate – si implicit pasarile de prada nocturne – ei parcurg trasee mai lungi, ocolind portiunile luminate, ceea ce le lasa mai putin timp si energie pentru adunarea hranei.

In Europa, populatiile de lilieci sunt in declin si, in ultimele decenii s-au desfasurat ample programe de protectie a acestora, insa acest studiu arata ca mai exista inca multe necunoscute legate de modul de viata al acestor mamifere.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase