Home » D:News » Virusul Ebola a fost invins!

Virusul Ebola a fost invins!

Virusul Ebola a fost invins!
Publicat: 30.06.2009
Gratie unui nou algoritm statistic, biologii de la Universitatea din Texas au identificat doua cai metabolice utilizate de agentul patogen pentru a infecta celulele, care ar putea fi blocate cu medicamente deja existente.

Virusul Ebola provoaca o febra hemoragica extrem de grava, cu o mortalitate care in epidemiile survenite periodic in Africa (cele mai recente au avut loc in Uganda in 2008 si in Congo in 2007) a atins chiar si 90%, iar impotriva lui nu exista deocamdata niciun vaccin. “Premisa de la care am pornit este ca virusul are nevoie sa intre in relatie cu multe proteine si factori celulari pentru a se putea multiplica. Ideea noastra a fost de a suprima pentru o perioada de timp scurta expresia acelor proteine celulare astfel incat sa blocam parcursul bolii”, a explicat unul dintre autorii studiului.

Pentru identificarea proteinelor in cauza, cercetatorii texani au realizat mai intai screening  la scara larga, recurgand la celule tratate cu mici fragmente ARN, capabile sa interfereze cu peste 735 de gene care ar fi putut exprima proteine importante pentru infectarea cu  Ebola. Apoi, gratie unui nou algoritm statistic, au fost descoperite doua retele biochimice care permit virusului sa invadeze celulele, si avand in vedere ca deja exista medicamente capabile sa le blocheze pe ambele, oamenii de stiinta au decis sa-si testeze ipoteza “in vitro”. Experimentul a fost realizat mai intai pe un pseudovirus  Ebola, care necesita masuri de siguranta limitate, si ulterior (intr-un laborator de maxima siguranta) pe o tulpina a virusului Ebola naturala, asociata celei mai ridicate mortalitati.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase