Home » D:News » O companie canadiana construieste un nou tip de dispozitive de iluminat

O companie canadiana construieste un nou tip de dispozitive de iluminat

O companie canadiana construieste un nou tip de dispozitive de iluminat
Publicat: 03.07.2009
Noile dispozitive, bazate pe siliciu, vor fi diferite atat de becurile incandescente, cat si de cele fluorescente.

Firma Group IV Semiconductor, cu sediul la Ottawa, Canada, dezvolta in prezent o tehnologie ce foloseste microcipuri de siliciu care emit lumina. Cipurile ar urma sa fie amplasate intr-o incinta de sticla, rezultand un “bec” care nu va trebui schimbat timp de ani la rand.

Fragmente subtiri de folii, de grosimea unei foi de  hartie, sunt acoperite cu o solutie speciala, fabricata de Group IV Semiconductor. La trecerea curentului electric prin ele, aceste structuri emit lumina.

Va fi un tip de iluminat foarte eficient, consumand mai putina energie nu numai in comparatie cu becurile incandescente, ci si cu cele fluorescente, iar materialul este mai ieftin decat cel folosit pentru fabricarea LED-urilor (diode luminiscente). Si, spre deosebire de becurile existente azi pe piata, aceste noi dispozitive nu implica utilizarea mercurului sau a unor incinte vidate.

Specialistii companiei lucreaza inca la imbunatatirea performantelor dispozitivului, dar firma spera ca inventia sa ajunga pe piata peste cativa ani.

Sursa: CBC

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase