Home » D:News » Sute de milioane de potentiale medicamente asteapta sa fie descoperite

Sute de milioane de potentiale medicamente asteapta sa fie descoperite

Sute de milioane de potentiale medicamente asteapta sa fie descoperite
Publicat: 06.07.2009
“Universul chimic” cuprinde un numar enorm de substante care ar putea deveni medicamentele viitorului. Doi chimisti elvetieni au estimat ca exista peste 970 de milioane de substante ale caror proprietati terapeutice asteapta sa fie testate.

Asa-numitul univers chimic sau spatiu chimic – prin analogie cu spatiul cosmic, populat de corpuri ceresti inca nedescoperite – cuprinde substantele care s-ar putea forma, teoretic, prin asocierea elementelor chimice, pe baza regulilor ce guverneaza constituirea legaturilor chimice. Rezulta, astfel, o baza de date, continand miliarde de tipuri de molecule virtuale.

Doi specialistii elvetieni, Jean-Louis Reymond si Lorenz Blum, au ajuns la concluzia ca acest univers chimic are un potential urias in ceea ce priveste moleculele cu proprietati medicamentoase; in el ar putea fi identificate sute de milioane de asemenea substante, in special din categoria asa-numitelor molecule mici – alcatuite din 10-50 atomi. Cele mai multe dintre medicamentele utilizate azi sunt constituite din astfel de molecule.

Cei doi chimisti au imaginat o baza de date care sa poata fi utilizata de specialisti pentru a descoperi noi medicamente. In aceasta baza de date ar intra toate moleculele ce contin pana la 13 atomi – de carbon, azot, oxigen, sulf si clor –  impreuna cu informatii privind stabilitatea lor chimica si posibilitatile de sinteza in laborator. Cercetatorii au identificat peste 970 de structuri posibile, dintre care cele mai multe nu au fost produse niciodata in laborator. Unele dintre aceste molecule ar putea avea proprietati terapeutice si studiul lor ar putea duce la prepararea unor noi medicamente.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase