Home » D:News » Agentiile spatiale se unesc gratie recesiunii

Agentiile spatiale se unesc gratie recesiunii

Publicat: 09.07.2009
Agentiile spatiale ESA si NASA au facut un pas decisiv privind explorarea in comun a planetei Marte. Oficiali ai celor doua agentii au anuntat, in cadrul unui summit desfasurat la Plymouth, in Marea Britanie, ca vor pune la cale o initiativa comuna pentru explorarea prin rovere-roboti a Planetei Rosii.

Intelegerea mutuala vine in urma faptului ca investitiile si costurile pentru explorarea martiana se ridica la sute de milioane de euro, in vreme ce scopurile stiintifice ale celor doua agentii, pe Planeta Rosie, sunt identice. Prin urmare, lasand mandria si competitia la o parte, in aceste vremuri de criza, ESA si NASA au decis sa-si uneasca fortele in cadrul unui proiect comun, denumit MEJI (acronim de la Mars Exploration Joint Initiative).

In cadrul acestuia, cele doua agentii planuiesc sa trimita misiuni comune pe Marte in 2016, 2018 si 2080 (« ferestrele » oportune de lansare si zbor pe Marte – determinate de conditiile din Sistemul Solar – au loc aproximativ odata la doi ani de zile). 

Scopul final al colaborarii ESA-NASA este pregatirea unei misiuni menite sa faca traseul Terra-Marte-Terra, pentru a aduce pe Pamant mostre geologice de pe Planeta Rosie. Nu se cunoaste, inca, strategia acestei misiuni – dar, se stie ca marea provocare atat a americanilor, cat si a europenilor este aceea de a trimite un echipaj uman pe Marte.

Deocamdata, in lumina noii colaborari, nu s-au luat decizii finale privind proiectele particulare a celor doua agentii – ESA a investit deja substantial in misiunea cu rover ExoMars, planificata a ajunge pe Marte in 2016. Cel mai probabil, aceasta misiune va intra in programul comun MEJI.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase