Home » D:News » Canadienii construiesc un senzor care poate detecta virusul gripal din aer

Canadienii construiesc un senzor care poate detecta virusul gripal din aer

Canadienii construiesc un senzor care poate detecta virusul gripal din aer
Publicat: 23.07.2009
Senzorul poate fi “setat” pentru a depista prezenta unei anumite tulpini virale si ar putea fi utilizat in spatii publice, unde concentratia virusurilor in aer este crescuta.

Dispozitivul, dezvoltat la Universitatea Memoriala din St. John, Canada, se afla inca in faza de testare, urmand sa fie adaptat pentru utilizarea in spatii largi. In testele realizate in laborator, cercetatorii au reusit deja sa depisteze, cu ajutorul lui, prezenta virusului gripal.

Dispozitivul este alcatuit din benzi de siliciu foarte subtiri (de grosimea unui fir de par) prinse numai la un capat pe un cip de marimea unei “buline” de confetti. Fiecare banda este acoperita cu un strat de anticorpi specifici – proteine care reactioneaza la prezenta uunui anumit tip de virus. Atasarea particulelor virale corespunzatoare de acesti anticorpi produce deformarea benzii de siliciu, iar un fasciclul laser “atintit” asupra benzilor sesizeaza deformarea si declanseaza alarma.

Dispozitivul poate fi setat sa depisteze prezenta a diferite tipuri de virusuri, prin schimbarea anticorpilor care acopera filamentele de siliciu, deoarece anticorpii reactioneaza in mod specific la anumite virusuri.

Senzorul ar putea fi amplasat in salile de asteptare ale spitalelor si policlinicilor, in scoli, cladiri de birouri si chiar in avioane si ar permite depistarea prezentei unor virusuri periculoase si adoptarea din vreme a masurilor de siguranta.

Sursa: CBC

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase