Home » D:News » Pe urmele mormantului pierdut al lui Gingis Han

Pe urmele mormantului pierdut al lui Gingis Han

Pe urmele mormantului pierdut al lui Gingis Han
Publicat: 31.07.2009
La opt sute de ani de la moartea lui Gingis Han, legendarul conducator al Imperiului Mongol, oamenii de stiinta incearca sa localizeze mormantul marelui lider, cu ajutorul tehnologiilor vizuale avansate. Emblematicul conducator a fost ingropat cu mare taina in anul 1227, intr-un mormant nemarcat de pe teritoriul Mongoliei.

Gingis Han a certut sa fie inmormantat fara semne distinctive, conform obiceiurilor practicate in tribul sau. Dupa deces, trupul i- a fost returnat in Mongolia, in Khentii Aimag, locul sau natal, unde multi presupun ca se afla ingropat in apropierea Raului Onon, pe raza muntelui Burkhan Khaldun.

Potrivit legendei, escorta funerara a executat pe loc pe oricine a intalnit pe drum, pentru a pastra secretul locului de ingropaciune si, in plus, un rau a fost deviat peste mormantul lui Gingis Han pentru a face imposibila descoperirea lui (la fel ca in cazul regelui sumerian Gilgamesh si al lui Atilla Hunul).

Acum, Yu-Min Lin Lin si cativa colegi spera sa se poata folosi de tehonologiile avansate de cercetare vizuala si analitica disponibile in cadrul Institulului Californian de Telecomunicatii si IT pentru a identifica mormantul liderului mongol si a coordona o analiza arheologica neinvaziva a zonei unde se crede ca acesta este inhumat.

Lin spera sa restranga zona probabila a locului de ingropaciune la o regiune restransa si apoi sa foloseasca radare de penetrare subterana, inductia electromagnetica si magnetometria pentru a desfasura teste non-destructive si neinvazive. Echipa va lucra apoi cu specialistii departamentului ingineresc al Institutului din California pentru a dezvolta algoritmii viziuali care sa permita crearea unor reprezentari tridimensionale de mare rezolutie ale sitului.

Sursa: Dailygalaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase