Home » D:News » Platina – ramasita extraterestra din adancurile Pamantului

Platina – ramasita extraterestra din adancurile Pamantului

Platina – ramasita extraterestra din adancurile Pamantului
Publicat: 03.08.2009
Un nou studiu a condus la descoperirea faptului ca ploaia de meteoriti abatuta asupra Pamantului in urma cu 1,5 miliarde de ani a creat pe suprafata planetei noastre bogate resturi de platina, care au fost apoi absorbite in interiorul scoartei terestre.

Potrivit raportului intocmit de dr. Stephen Barnes de la CSIRO Minerals Down Under Flagship, grupul de studiu a colectat o cantitate impresionanta de date despre continutul de platina al rocilor de lava denumite komatiite, care gazduiesc unele dintre cele mai importante depozite de nichel din lume.“Am descoperit ca cele mai vechi komatiite au cel mai scazut continut de platina. Acest continut creste gradual de la acum 3.5 miliarde de ani pana la acum 2,9 miliarde de ani. Acest lucru ne spune ca sursa adanca de unde komatiiltele au venit, aproape de granita dintre manta si centrul Pamantului, a castigat platina in timp. Atunci cand centrul Pamantului s-a format, a luat cu sine toata platina disponibila, lasand mantaua si crusta golite de acest material. Dupa acest moment, o ploaie constanta de meteoriti a creat asa-numita Captusire Tarzie – un strat subtire de resturi de meteoriti bogat in platina ”, a declarat Barnes.

Cu timpul, in urma proceselor de convectie la scara larga, care astazi cauzeaza placile tectonice, acest material a fost absorbit in adancurile Pamantului. Oamenii de stiinta receptioneaza acum semnalul acestei absorbtii, care a durat aproximativ 1,5 miliarde de ani pentru a se petrece. Acest studiu, combinat cu alte cercetari ale oamenilor de stiinta pe elemente inrudite cu platina, precum iridiul si osmiul, le ofera cercetatorilor  o noua pista in intelegerea variatiilor in timp ale ratiilor izotope ale osmiumului.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase