Home » D:News » A fost descoperit cel mai vechi “chip” al Scotiei

A fost descoperit cel mai vechi “chip” al Scotiei

Publicat: 24.08.2009
O sculptura considerata prima reprezentare scotiana a unei fete umane, datand din urma cu mii de ani, a fost descoperita in insula Orkney din Westray.

Micuta figurina neolitica din gresie este suspectata ca ar avea 5.000 de ani vechime, expertii prezentand-o drept o raritate uluitoare. Arheologii au facut descoperirea cu dimensiunile 3.5 cm pe 3 cm in cadrul unor excavari la situl istoric scotian din Links of Noltland.

Se crede despre mica statueta ca este singura sculptura neolitica ce infatiseaza o forma umana descoperita in Scotia, doar alte doua mai fiind in trecut identificate in alte locuri din Regatul Unit.

Sculptura este plata si reprezinta un cap rotund atasat deasupra unei tablete romboidale ce serveste pe post de corp. Fata are sprancene grele, incruntate, doua puncte in loc de ochi si o taietura in forma de “H” pe post de nas. Se crede ca restul zgarieturilor, aglomerate in partea superioara a “craniului”, ar putea reprezenta parul figurinei.

O pereche de cercuri de pe piept sunt interpretate ca fiind glande mamare, sani, bratele statuetei fiind “zgariate” in gresie pe ambele parti laterale ale figurinei. Se crede, de asemenea, ca un tipar de insemne intretaiate de pe spate ar putea reprezenta tesatura unei imbracaminti femeiesti.

Ministrul Culturii din Scotia, Mike Russel sustine despre descoperire ca este una de o importanta majora, reprezentarile de oameni din respectiva perioada fiind incredibil de neobisnuite in Britania. “Ceea ce avem aici este cea mai veche fata omeneasca din Scotia”, a adaugat oficialul.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase