Home » D:News » Australienii vor sase anotimpuri

Australienii vor sase anotimpuri

Australienii vor sase anotimpuri
Publicat: 26.08.2009
Cine a spus ca nu mai exista decat doua anotimpuri? Potrivit lui Tim Entwisle, seful de la Royal Botanic Gardens din Sidney, Australia ar trebui sa renunte la impartirea in anotimpuri mostenita de la englezi, adecvata climei europene, dar nu si celei din tara cangurilor.

«Sprummer” (o combinatie intre “spring” si “summer”: primavara si vara in limba engleza) si «sprinter» (“spring” si “winter”: primavara si iarna), sunt numele noilor anotimpuri propuse de cercetatorul australian guvernantilor acestei tari, cea de-a sasea din lume ca dimensiune (7.686.850 km patrati), unde zonele de desert alterneaza cu cele de litoral, cu vegetatie luxurianta si mici insule de roca pierdute in largul marii, si cu lanturile muntoase. Avand in vedere ca aborigenii australieni care locuiesc pe aceste pamanturi de peste 40.000 de ani adopta, in anumite zone, o impartire in chiar opt anotimpuri, in aceasta directie merge si propunerea lui  Tim Entwistle: crearea unor diferite arii climatice, fiecare dispunand de numarul de anotimpuri adecvat. 
Cercetatorul contesta impartirea pe anotimpuri impusa de britanici in secolul XVIII, care prevedea o “inoportuna” secventa iarna/primavara/vara/toamna in Australia. In plus, potrivit botanistului, o mai mare precizie in definirea existentei si succedarii anotimpurilor ar permite o evaluare mai corecta a eventualelor efecte ale schimbarilor climatice care afecteaza intreaga planeta.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase