Home » D:News » A fost dezvaluit secretul efectului placebo

A fost dezvaluit secretul efectului placebo

A fost dezvaluit secretul efectului placebo
Publicat: 27.08.2009
Nu este doar o chestiune de autosugestie. Daca o pilula continand zahar, administrata drept un puternic analgezic reuseste sa aline durerea, acest fapt se intampla pentru ca intra in joc o serie de complexe mecanisme neurale.

Secretul efectului placebo contra durerii a fost in sfarsit descifrat in totalitate in urma unui studiu realizat de cercetatorii de la Centrul Medical Universitar din Hamburg-Eppendorf (Germania). Echipa de oameni de stiinta a descoperit ca atunci cand se pune problema ca suferinta sa fie tinuta sub control, efectul placebo implica o serie de reactii in lant, declansate in zona cerebrala cel mai strans conectata cu maduva spinarii.
Pana acum se credea ca misteriosul efect nu ar exista decat in “mansarda” pacientului, convins de eficienta medicamentului care i-a fost administrat, iar opioizii endogeni, produsi in mod natural de creier in cantitati mici (cu un rol-cheie in calmarea durerii si a anxietatii), au fost adusi in discutie adeseori pentru a explica efectul analgezic al unui placebo. A fost lansata ipoteza ca medicamentele (false) considerate eficiente ar stimula eliberarea de opiozi endogeni care activeaza in acelasi timp un mecanism ce inhiba elaborarea durerii la nivelul maduvei spinarii, reducand reactiile corelate din creier si prin urmare si senzatia de durere. Este insa vorba despre o teorie nedemonstrata.

De aceasta data, cercetatorii germani s-au servit de tehnici de scanare sofisticate pentru a examina reactia la durere (la nivel cortical si cerebral) la doua grupuri de subiecti aflati sub efect placebo, toti convinsi ca li s-a adminstrat un puternic medicament antidolorific. Doar o parte dintre ei a fost insa tratata cu un medicament numit naloxona (antagonist al opiaceelor), iar cercetatorii au remarcat ca acesta a redus nu numai efectul placebo-ului administrat, ci si reactiile cerebrale corelate. Si asta nu e totul. Oamenii de stiinta au reusit sa fotografieze interactiunile structurilor cerebrale implicate in controlul durerii in prezenta unui placebo; mecanisme care au rezultat a fi direct dependente de opioizii endogeni si raportate la forta efectului placebo experimentat de fiecare dintre voluntari. Concluzia? Cand se administreaza un asa-numit medicament placebo, intra in actiune o serie de mecanisme complexe, care influenteaza reactia la durere. 
Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase