Home » D:News » O “acadea” electronica le va permite nevazatorilor sa perceapa imagini

O “acadea” electronica le va permite nevazatorilor sa perceapa imagini

O “acadea” electronica le va permite nevazatorilor sa perceapa imagini
Publicat: 02.09.2009
Gratie unui dispozitiv electronic revolutionar, persoanele oarbe vor putea vedea – cu ajutorul limbii.

O minuscula camera de luat vederi inregistreaza imaginile si transforma informatia vizuala in impulsuri electrice slabe, pe care nevazatorii le vor percepe cu limba, prin intermediul unui mic dispozitiv de plastic “acadeaua”), prevazut cu 400 de mini-electrozi.

Fibrele nervoase de la nivelul limbii transmit informatia  la creier, care poate reconstitui imaginile, pe baza acestor impulsuri. Aparatul dispune de butoane de control pentru zoom, ajustarea luminozitatii si a intensitatii impulsurilor electrice.

Nevazatorii care au testat dispozitivul au putut percepe formele unor obiecte si au “citit’ diverse simboluri vizuale dupa numai 20 de ore de antrenament.

BrainPort, cum se numeste dispozitivul, a fost creat de compania Wicab, din SUA, si este testat, in prezent, de catre Lighthouse International, o organizatie dedicata cercetarii in domeniul deficientelor de vedere si asistentei medicale si sociale in domeniu.

BrainPort nu ar inlocui bastoanele si cainii insotitori, dar ar putea imbunatati considerabil calitatea vietii nevazatoprilor, ajutandu-i sa se orienteze cu mai multa usurinta.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase