Home » D:News » “Marea” biblioteca europeana digitala e goala

“Marea” biblioteca europeana digitala e goala

“Marea” biblioteca europeana digitala e goala
Publicat: 04.09.2009
La un an de la lansarea proiectului, “Europeana” contine doar 5% din toate cartile digitalizate in cele 27 de tari ale UE, adica jumatate din cele pe care administratorii institutiei digitale de cultura sperau sa le stranga pana in 2010.

Trebuia sa devina  un soi de “biblioteca din Alexandria a secolului XXI”, un “scrin” doldora cu tablouri, fotografii, partituri muzicale, carti antice si moderne de rasfoit printr-un simplu click, la dispozitia tuturor. Dar deocamdata e aproape goala. A cui e vina? A guvernelor si intitutiilor culturale prea “lenese”, prea “posesive” cu propriul patrimoniu sau doar speriate de normele complicate cu privire la drepturile de autor.

Prin urmare, chiar daca un numar de 4,6 milioane de opere variate au fost deja puse online, si in buna parte “degrevate” de astfel de obligatii, Viviane Reading, comisar european pentru societatea informationala si media, “nasa” bibliotecii digitale, considera situatia drept una “ingrijoratoare”. O singura tara s-a dovedit a fi cu adevarat entuziasta cu privire la acest proiect, precizeaza ea: Franta, care singura a furnizat aproape jumatate (47%) din operele stranse pana in clipa de fata.
In acest “top” mai putin obisnuit, pe locul 2 se afla Germania (15,4%), urmata de Olanda (8%), Marea Britanie (7,9%). Avand in vedere ca Divina Comedie au furnizat-o bibliotecii online Franta si Slovenia, printre ultimele tari din clasament se numara Italia (1,2%), plasata dupa Grecia (1,6%), dar si Irlanda lui Joyce si Yeats, cu un dezolant 0,1%.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase