Prima pagină D:News

D-numbers: 9 septembrie

Redactia Descopera.ro | 09.09.2009 | ● Vizualizări: 42
D-numbers: 9 septembrie     astronomie, fericire, bunastare, NASA, Marte, inaltime, energie eoliana, Mao Zedong + zoom
Galerie foto (1)

NASA nu are bani. Oamenii inalti sunt fericiti. Japonezii fura energie de pe orbita. A fost inaugurata cea mai mare eoliana. Fantoma lui Mao inca bantuie istoria.

18 miliarde
de dolari este bugetul anual al agentiei spatiale americane NASA, insa, pe langa aceasta fabuloasa suma, in 2010 organizatia mai are nevoie de inca 3 miliarde pentru ca misiunile cu echipaj uman pe Luna si, eventual, pe Marte sa devina o realitate in viitorul apropiat. Cu toate acestea, in conditiile economice actuale, administratia Obama nu este tocmai incantata de suplimentarea bugetului, iar intoarcerea americanilor pe Luna, planificata undeva intre 2010 si 2012, va fi probabil intarziata. Cu toate acestea, daca bugetul va creste la 21-22 de miliarde de dolari anual, NASA promite sa ajunga cu echipaj uman pe Marte in 2020.

454.000
de adulti cu varste de peste 18 ani au participat la un studiu realizat de universitatea Princeton care a urmarit sa stabileasca legatura si raportul dintre inaltime, pe de o parte, si bunastare si fericire, pe de cealalta parte. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca intr-o proportie semnificativa, persoanele inalte, care depasesc 180 cm, sunt mai fericite, mai vesele, optimiste si au o parere mai buna despre viata decat oamenii scunzi.

300.000
de case vor fi alimentate cu electricitate wireless de catre un satelit gigant care va fi trimis de japonezi pe orbita in 2015. Prototipul, la care inginetii de la Mitsubishi si IHI lucreaza deja, costa 21 de miliarde de dolari si are 4 km patrati acoperiti de panouri solare. Dupa ce va fi lansat pe orbita, satelitul va capta enegia solara mult mai eficient decat o fac panourile de pe Terra si o transmite prin microunde catre o baza planetara.

120
de metri este adancimea minima a marilor sau oceanelor pe care poate fi folosita Hywind, prima eoliana flotanta de mare anvergura, care a fost inaugurata in apele teritoriale ale Norvegiei, in Marea Nordului.

33
de ani trec astazi de la moartea liderului comunist chinez Mao Zedong, una dintre cele mai importante si controversate figuri a istoriei moderne, artizanul Revolutiei Culturale care a produs traume si daune incomensurabile culturii, civilizatiei si societatii chinezesti si care este responsabil pentru moartea a aproximativ 70 de milioane de oameni prin politicile dezastruoase pe care le-a adoptat.

CITESTE STIRILE DESCOPERA