Prima pagină D:News

Prima racheta romaneasca - Helen

Redactia Descopera.ro | 09.09.2009 | ● Vizualizări: 334
Prima racheta romaneasca     ARCA, Helen, prima racheta romaneasca, spatiu, Luna, explorare spatiala + zoom
Galerie foto (1)

Romania lanseaza, in octombrie, prima sa racheta spatiala. "Helen" este un proiect al Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) si ar trebui sa deschida drumul spre un obiectiv mult mai indraznet: zborul catre Luna.

Initiatorii proiectului spun ca operatiunea de lansare este una fara precedent. Vor contribui Marina Militara, Aviatia Militara si Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian. Marina Militara va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen si balonul purtator. Pe parcursul desfasurarii operatiunilor, traficul aerian din zona litoralului Marii Negre va fi intrerupt.

Racheta va fi transportata in stratosfera, la 14.000 m altitudine, cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat tot la ARCA. Toate elementele sistemului vor fi urmarite prin telemetrie radio si prin sateliti de telecomunicatie.

Helen, o "usurica" de doua tone, va "calatori" cu o viteza de 1200 km/h si va sta mai putin de 60 de minute in spatiu. In tot acest timp, va transmite imagini de acolo cu cele trei camere video atasate. Va cadea, apoi, in Marea Neagra, urmand sa fie recuperata de Marina Militara si echipa ARCA. Afla mai multe detalii pe stirile PRO TV.

CITESTE SI: