Prima pagină D:News

“Limba electronica” inlocuieste organul papilo-gustativ

Redactia Descopera.ro | 09.10.2009 | ● Vizualizări: 209
“Limba electronica” inlocuieste organul papilo-gustativ     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un proiect demarat de Universitatea din Illinois a creat, in premiera mondiala, ceea ce se poate numi, fara rezerve, “limba electronica”. Noul organ bionic este compus dintr-o bucat de hartie speciala de dimensiunea unui timbru postal, echipata cu pigmenti colorati.

Un computer analizeaza scanarile punctelor ultrasensibile inainte si dupa ce limba electronica este umezita cu un lichid de testare. Dupa testarea a zeci de mostre din misteriosul lichid cu indulcitori dizolvat in apa sau ceai, echipa de cercetare a raportat ca organul electronic poate identifica indulcitorul specific cu o acuratete de 100%. Setul de puncte senzoriale de pe limba electronica functioneaza ca un tot unitar. Niciun punct luat separat nu poate detecta indulcitorii. Noua limba bionica nu actioneaza precum una umana, cercetatorii lucrand in prezent la updatarea limpii artificiale pentru identificarea gusturilor sarat, acru si amar.

Identificarea gustului amar va fi cea mai dificila operatiune, deoarece nu se cunoaste cu exactitate localizarea pe limba umana a papilelor receptoare ale gustui amar. Conducatorul studiului, profesorul Kenneth Suslick declara ca noul organ artificial mai poate fi folosit cu succes in cadrul tehnologiilor care detecteaza bacteriile si biomoleculele periculoase si poate avertiza oamenii in privinta iminentei unor boli precum pneumonia si cancerul la plamani.

Sursa : National Geographic

CITESTE SI :

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI