Prima pagină D:News

Nu chiar atat de cuminti: albinele isi inseala regina

Redactia Descopera.ro | 09.11.2009 | ● Vizualizări: 476
Nu chiar atat de cuminti: albinele isi inseala regina      no tags + zoom
Galerie foto (1)

Sistemul ierarhic si social existent in oricare stup de albine a fost considerat chiar de catre oameni ca fiind unul apropiat de perfectiune. Un loc unde lucrurile merg “ca unse”, fiecare isi cunoaste rolul si mai ales, fiecare recunoaste un singur sef: Regina.

Un studiu recent ne dezvaluie ca nici in aceasta mica societate lucrurile nu mai sunt cum erau odata. Studiile efectuate asupra speciei braziliene Melipona scutellaris au revelat faptul ca unii bondari sunt progeniturile albinelor muncitoare, nu ale reginei. Aceste colonii contin in jur de 1500 de albine muncitoare si sunt conduse de o singura regina reproducatoare.

Se pare ca acest comportament neobisnuit este dictat de instinctul albinelor de a-si prelungi viata. Studiul, publicat in revista Molecular Ecology, a avut drept "voluntari" 600 de masculi din 45 de colonii. Analizarea genotipului a aratat ca 23 % dintre bondari sunt adusi pe lume de catre albinele muncitoare. Acestea nu sunt capabile de reproducere, insa pot depune oua nefertilizate care se dezvolta in masculi.

Sursa: Daily Mail

CITESTE SI: