Prima pagină D:News

Controversatul Google Street View dezvaluie o lume bizara

Redactia Descopera.ro | 09.25.2009 | ● Vizualizări: 225
Controversatul Google Street View dezvaluie o lume bizara     Google Street View, Google, controverse, scandal, etica, Japonia, Tokyo, Grecia, fotografii bizare, fotografii funny, violarea intimitatii + zoom
Galerie foto (2)

Pe luna ce trece, serviciul online gratuit Google Street View, lansat in 2007 si care presupune o cartografiere fotografica ce permite oricui sa descopere strazile lumii dintr-o perspectiva panoramica orizontala de 360°, strange din ce in ce mai multe critici pentru violarea spatiului privat.

Pe langa acest aspect, nu de putine ori, Google Street View prezinta publicului fotografii comice sau bizare care nu sunt relevante pentru orasul sau localitatea in care au fost facute. Cel mai recent caz de acest fel este al capitalei Japoniei, Tokyo.

In luna mai a acestui an, intr-un comunicat de presa, Google anunta ca va reface toate fotografiile realizate in Tokyo, in urma numeroaselor plangeri primite de la japonezi, care au dat compania in judecata pentru violarea intimitatii. Fotografiile Google Street View au « trecut » peste gardurile mici din Tokyo si au dezvaluit casele oamenilor, in numeroase poze aparand chiar proprietarii, in diverse ipostaze casnice.

Cu toate acestea, nici refacerea « sedintei foto » nu este pe placul japonezilor, o serie de fotografii prezentand fenomene si situatii bizare sau irelevante pentru Tokyo. Intr-una dintre fotografii un barbat arata ca si cum ar fi sarit la propriu cu capul in portbagajul masinii sale, dupa ce o alta masina l-a accidentat din spate; alta prezinta un automobil explodat, in flacari; intr-o poza doua fete fac plaja topless intr-un loc inaccesibil de pe strada, dar care a fost prins inexplicabil de «ochiul» fotografic al Google Street View; alta fotografie arata un barbat, care poate fi usor identificat dupa fizionomie, cum intra intr-o librarie hentai, de carti pornografice pentru adulti.

In sfarsit, una dintre fotografii pare rupta dintr-un film horror - un pieton care traverseaza strada nu are cap, situatie in care a ajuns in urma unei distorsiuni a aparatului foto, in vreme ce alta poza infatiseaza o scena cat se poate de SF - tot in urma unei defectiuni, o raza de lumina, probabil, s-a transformat intr-o raza laser care parjoleste un parculet.

Din ce in ce mai multe organizatii incep sa-si puna semne de intrebare asupra utilitatii Google Street View si a eticii din spatele acestui demers. In primavara acestui an, Grecia, in urma numeroaselor plangeri primite de la cetateni indignati care, la fel precum japonezii, s-au trezit fotografiati in ipostaze intime, fara sa le ceara nimeni permisiunea, a interzis cu desavarsire Google Street View pe teritoriul ei.

Citeste Mafia din Caucaz, fratiile lupilor sangerosi, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei.

CITESTE SI: